spezi-bg

SPEZI

Originalni njemački “špeci” sinonim je za mješavinu cole sa sokom od naranče.

SPEZI je na njemačkom tržištu dostupan je od 1956. godine.

Obala Grupa je licencor originalnog Spezi branda uz dopuštenje vlasnika licence, tvrtke RIEGELE KG – DEUTSCHLAND.

Njegov originalni okus nadaleko je prepoznat od strane pravih stručnjaka , kao i njegov jedinstven logo – dvije polutke naranče koje su već preko 50 godina sinonim za Kvalitetu i Original.

ORIGINAL Spezi

Postoji mnogo mješanih pića ali samo je jedan ORIGINAL Spezi. Osvježavajući sok naranče i limuna, dodatak kole, hladno prešano ulje mandarina i još puno malih tajni pružaju neponovljivi voćni okus!

Spezi je gazirano piće jedinstveno pozicionirano između kola pića i gaziranih voćnih pića.

Povijest Spezia, Das Original

Od piva do jednog od najpoznatijih bezalkoholnih pića kroz 50 godina.

“Dobar prijatelj” za ljetno osvježenje dolazi u lijepu našu.

Zanimljivo je kako se pod imenom Spezi u početku proizvodilo pivo i to počevši još davne 1956. godine u Pivovari Riegele iz Augsburga. Prvi Spezi je bio pivo, a danas je Spezi jedno od najpoznatijih bezalkoholnih pića u svijetu pripremljen od skoka naranče i limuna, kole i mandarina i još puno malih tajni koje se danas nalaze isključivo u Speziju, Das Original.

Mnogi sigurno nisu niti upoznati da Spezi ima i svoje značenje, koje je u ovom kontekstu vrlo simbolično. Naime, Spezi na bavarskom narječju znači „dobar prijatelj“, a pivo je uvijek bilo percipirano kao društveni proizvod, odnosno proizvod koji se konzumira gotovo uvijek u dobrom društvu. Danas je ime „Spezi“ zaštićeno, ali i dalje preslikava atmosferu ugodnog druženja uz osvježavajuće piće.

U tom je razdoblju pivovara Riegele bila među prvim pivovarama koje su paralelno razvijale i proizvodnju bezalkoholnih pića. Tako su njihovi manageri, primijetivši da u restoranima gosti traže miješano piće od kole i soka od naranče, što je za posljedicu imalo velike ostatke pića i zahtijevalo dodatan napor od domaćina, dobili ideju tržištu ponuditi gotovo miješano piće okusa kole i naranče na koje su prenijeli već postojeće ime Spezi. Uspjeh je bio ogroman i originalan Spezi Kola – naranča kako ga danas zovemo je stvoren. Sasvim slučajno, majstori iz Pivovare Riegele osmislili su novo hit piće koje je preko Njemačke došlo i do drugih zemalja Europe pa tako i naše Hrvatske. Spezi je bi poznat u Dalmaciji upravo kao mješavina, a svoju slavu je dosegnuo baš 80-tih godina kad je sve bilo u znaku dobre glazbe, tajica, štucna, velikih frizura i odlične zabave.

S obzirom na veliku potražnju i ograničene kapacitete same pivovare, odlučili su okupiti partnere koji će pod licencom proizvoditi Spezi te su 1977. godine osnovali i udruženje Spezi Markengetränkeverband Deutschland e.V. čiji su upravni odbor činili članovi volonteri, a njime je upravljao direktor s malenim tajništvom. Na taj se način zadržala originalna receptura,

spezi-povijest
a postignuta je optimizacija izgleda proizvoda, oglašavanja i unapređenje prodaje. Kako bi dodatno osnažili licencne proizvođače Specija, 1986. godine partneri su osnovali kartel malih i srednjih kompanija.

Dvije godine kasnije po prvi put je Udruženje lansiralo Originalnu Spezi Kola-naranča reklamu na televiziji, dok je prepoznatljivost pića poboljšana jedinstvenim pakiranjem – vlastitim originalnim Spezi Kola-naranča pakiranjem.

U Proljeće 2001. lansirana je legendarna kampanja „Spezi ist Spitze“ sa sloganom „Spezi…da ist Saft drin!“ koja je komunicirala u prvom planu pravi okus pića te dodatno unaprijedila vrijednost branda.
Udruženje je danas staro više od 35 godina i 8 snažnih obiteljskih tvrtki uspješno posluje na njemačkom tržištu.

Od ovog ljeta osvježenje uz Spezi dolazi po prvi puta u Hrvatsku i to uz potpis Das Original. Iako je 80-tih godina Spezi kao mješavina bio popularan među generacijama koje su 80-tih godina žarile i palile, one nisu imale prilike kušati Spezi Das Original, osim ako nisu imale obitelj u Njemačkoj. Retro piće koje vraća u mladost ponovo dolazi u kafiće i donosi sa sobom neodoljivi štih 80-tih godina te će sigurno zaintrigirati mlade generacije koje će se brzo prepustiti lepršavoj atmosferi.

Logistički podaci

spezi-logistika
ORIGINAL 0,33 LPakiranje: 20 bočice u kartonu
Paleta: 70 kartona

Novosti/promocije

Spezi promocije

Spezi patrole do sada su obišle sve krajeve lijepe naše, ali i susjednih nam država. Pritom su stavljale osmjeh na lica manje ili više poznatih osoba, osvježavale ih najboljim sokovima te privlačile pozornost kako djece tako i odraslih. Bilo danju ili noću, svi su imali priliku zavrtiti kolo sreće te tako uz nezaboravan okus Spezia osvojiti jednu od zanimljivih nagrada.

BEST PRACTICE

  • Spezi i Luka Nižetić u Maraschinu (Zagreb)

  • Spezi & Fabrika na Visu

© Obala Grupa d.o.o., 2018.

Unesite svoj datum rođenja / Enter your birth date